Kvasci za vino i rakiju

Kvasci za vino i rakiju

Šta su to kvasci za vino i rakiju?

Kvasac za vino i rakiju je jednoćelijski mikroorganizam iz carstva gljiva, koji je svima nama jako dobro poznat. 

Bez njega ne bi bilo ni vina ni rakije, niti bilo kog drugog fermentisanog alkoholnog pića, ali ni hleba i ostalih pekarskih proizvoda.

Iako postoji preko 1500 različitih vrsta kvasca, u proizvodnji vina i rakije se najčešće koristi kvasac vrste Saccharomices Cerevisiae. Njegova specifičnost je u tome što vrši fermetaciju, odnosno pretvaranje šećera u alkohol i ugljen dioksid, a uz to izvodi još puno nekih biohemijskih reakcija koje utiču na kvalitet vina ili rakije.

 

U ponudi na našem sajtu, možete naći selekcionisane kvasce vrhunskog kvaliteta od kompanije lallemand, koja je svetski lider u proizvodnji kvasaca i enoloških sredstava. U zavisnosti od sorte grožđa ili voća, kao i od stila vina koji želite da dobijete, birate vrstu kvasca

Da li su selekcionisani kvasci prirodni?

Selekcionisani kvasci za vino i rakiju koji se nalaze u ponudi na našem sajtu su potpuno prirodni, što znači da su selekcionisani od prirodnih kvasaca koji se nalaze na grožđu.

Proizvodnja kvasaca se izvodi tako što se odaberu najbolji sojevi kvasaca koji su prisutni na pokožici grožđa i u vinskim podrumima i tako dalje i zatim se baš taj soj uzgaja u laboratorijskim uslovima i razmnožava, kako bi se komercijalno proizveo. Pre komercijalne proizvodnje, svaki soj prolazi kroz rigorozne laboratorijske i industriske kontrole, kako bi bili sigurni da će pozitivno uticati na vino.

 

prirodni kvasci

Kvasci za vino i rakiju - upotreba

Korišćenje kvasaca za vino i rakiju je veoma jednostavno i ne zahteva nikakvu posebnu opremu. 

Prilikom odabira kvasca, pročitajte dobro opis koji je dat ispod svakog proizvoda, kako biste znali u kakvim uslovima kvasac može da vrši fermentaciju. Neki sojevi kvasca zahtevaju održavanje temperature dok kod drugih to nije obavezno. Zato odaberite kvasac skladno svojim mogućnostima i opremi koju imate u podrumu.

Zašto da koristim selekcionisane kvasce?

Naravno da ćete dobiti vino ili kominu za destilaciju i ukoliko ne dodate selekcionisane kvasce, ali ukoliko želite da napravite kvalitetno vino ili rakiju, korišćenje selekcionisanih kvasaca u proizvodnji je obavezno.

Sigurno Vam se dešavalo da se fermentacija u nekom trenutku prekine i da nikako ne možete ponovo da je pokrenete. Vino ostane slatko i vrlo brzo posle toga se pokvari. E da bi to izbegli, potrebno je dodati selekcionisane kvasce

Kada koristite selekcionisane kvasce, bićete sigurni da će se fermentacija završiti do kraja i da ćete uz pomoć njih dobiti mnogo kvalitetniju sirovinu.

Sigurna fermentacija

Čiste voćne arome

vrhunski kvalitet

Vrhunski kvalitet

Kako da odaberem pravi kvasac?

Ukoliko niste sigurni koji kvasac za vino ili rakiju je za vašu sirovinu najbolji, možete pročitati u sledećim tekstovima opise i karakteristike svakog od njih i na osnovu toga izabrati.

 

Ukoliko ni posle čitanja ovih članaka niste sigurni, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo Vam pomoći da izaberete

You've just added this product to the cart: