prokupac

PROKUPAC – VODIČ ZA PROIZVODNJU RAZLIČITIH STILOVA VINA OD PROKUPCA

Prokupac je najrasprostranjenija autohtona sorta Srbije. Poznata je još i pod nazivima: Kameničarka, Rskavac, Nikodimka, Crnka, Prokupka, Zarčin, Niševka, Negotinsko crno i dr.

 

PROKUPAC IZGLED

 

Veoma je žilav, otporan prema mrazevima i bolestima, a takođe i veoma izdašan.  Takođe je izražena vegetativna snaga čokota. Vrh mladog lastara je povijen, filcasto-maljav I  beličastosive boje.

 

Zreo lastar je srednje debljine, s ljubičasto-smeđim, srednjedugim internodijama I izraženim kolencima ljubičaste boje.

 

List je srednje krupan ili krupan, sa plitkim bočnim sinusima, ceo ili trodelan. Peteljkin sinus je otvoren I ima oblik slova V. Groz je srednje krupan, cilindrično-konusnog oblika i srednje zbijenih bobica. Liska je tamnozelena, blago naborana I mekana, dok je nervatura lista zelena, ali se na listovima koji su više izloženi Suncu, može pojaviti ljubičasta nijansa.

 

Cvet je morfološki I funkcionalno hermafroditan I veoma se dobro oplođava. Grozd je srednje krupan, cilindrično-konusnog oblika I srednje zbijen.  Masa grozda iznosi od 300-500g. Bobica je srednje krupna, okrugla, blago pljosnata, s debelom pokožicom tamnoplave boje, obilnim pepeljkom, izraženim pupkom i brojnim tačkicama. Grožđani sok koji se dobija je bezbojan i neutralnog mirisa.

 

Prokupac se kategoriše kao veoma  pozna sorta, prema vremenu sazrevanja je svrstana u IV epohu, a koeficijent rodnosti okaca se kreće između 1,3 I 1,6, što je jako visoko. S obzirom na ove parameter, ova sorta je jako prinosna. Masa prinosa grožđa se kreće u inervalu od 15 do 20 kg/ha. Gajenje se pokazalo uspešno kada se gaji uz kolac I na špaliru, ali je bitno da rezidba bude kratka ili će grožđe niti nezadovoljavajućeg kvaliteta.

 

PREPORUKA ZA GAJENJE

 

Poželjno je prokupac gajiti na suvim, propusnim, kamenito-šljunkovnim zemljištima, jer je sklona izrazitoj bujnosti. Takođe, da bi kao pozna sorta, mogla dobro da sazri, poželjno je gajenja na južnim ekspozicijama. Što se tiče osetljivosti na bolesti, prokupac je osetljiv na plamenjaču, na peplnicu umereno osetljiv, dok je na sivu plesan relativno otporan. Na mrazeve je srednje otporan, okca izmrzavaju na -16 do -18stepeni. Zemljišta koja su se pokazala kao pozitivna za gajenje ove sorte su: 5BB, 41B, SO4, Ruperstris du Lot, Riparia portails I dr.

 

Grožđani sok  može sadržati 18 do 22% šećera, odnosno 5 do 6g/l ukupnih kiselina. Prokupac se koristi za dobijanje ružičastih I crvenih vina, kako stonih, tako I kvalitetnih kao I za kupažiranje sa drugim sortama, a takođe I za proizvodnju lozovače I vinjaka.

 

Kako izmeriti količinu šećera u grožđu, saznaj na ovom linku.

Pravljenje vina od prokupca

Enzim za prokupac

Za prokupac je najbolje koristiti neku vrstu pektolitičkog enzima. U dosadašnjoj praksi, eksperimentisanja sa različitim enzimima na tržištu, najbolje rezultate u pogledu boje i celokupne strukture vina, daje enzim EX-V.

 

Ekstra savet:

Ukoliko želite da izvučete maksimum iz prokupca, najbolje je da enzim rastvoren u vodi, prskate preko izmuljane komine od grožđa. Kako bi enzim lepo rasporedili preko pokožice grožđa.

Koji kvasac je najbolji za prokupac?

Na našem tržištu, najbolje rezultate na prokupcima su dala četiri kvasca za crveno vino i to kvasac ICV GRE, RC212, kvasac ICV D254 i kvasac ICV D21. U zavisnosti od stila vina koji želite da dobijete, odabraćete i soj kvasca koji je odgovarajući tome.

Roze ili ružica od prokupca

Kvasac ICV GRE

Prokupac je sorta grožđa koja je poznata na našim prostorima kao sorta od koje se prave odlična roze vina i ružice. Pošto je sorta grožđa koja sazreva relativno kasno, čak u IV epohi sazrevanja, jako je teško postići fenolnu zrelost grožđa, a grožđe za roze se bere sa manjom količinom šećera, često se javljaju vegetativne note na mirisu i ukusu. Zbog toga je bitno koristiti kvasce koji sakrivaju te vegetativne note. Jedan od takvih kvasac je upravo kvasac ICV GRE.

 

Pored toga što prikriva vegetativne note, ističe voćnost i sortnost grožđa, pa tako pravi i harmonična i voćna crvena vina.  Predstavlja odličan izbor za roze vino ili ružicu od prokupca, jer će sakriti herbalne arome i istaći voćnost, što svakako i želimo od te vrste vina.

 

Ovaj kvasac je malo zahtevniji po pitanju hrane, pa je potrebno obratiti pažnju u prvoj trećini fermentacije, jer se često dešava da počne da stvara neprijatna na mirisu sumporna jedinjenja, pa mu tada pojačajte dodavanje hrane.

Elegantno crveno vino od prokupca

Kvasac RC212

Prokupac se za razliku od većine crnih sorti grožđa, odlikuje slabijom bojom, pa je po tome sličan Crnom Burgundcu (Pinot Noir). A prva pomisao na Pinot Noir jeste elegancija i prefinjenost, pa zašto ne biste probali da napravite i elegantan Prokupac.

 

Kvasac RC 212 je baš kvasac koji proizvodi elegantna i voćna vina. Namenjen je vinima koja će imati malo lakšu strukturu i harmoničnost u ustima. Veoma dobro utiče na boju, stabilizujući je i izvlačeći maksimum iz slabije obojenih vina.

 

Snažno i robusno crveno vino od prokupca

Kvasac ICV D21 i ICV D254

Ukoliko je Vaš izbor snažno i robusno crveno vino, sa jakim telom i snažnom strukturom, a imate i odgovarajuću sirovinu (grožđe), onda je jedan od ova dva kvasca baš za vas.

Oba kvasca su poznata po tome da daju snažna crvena vina jer su veliki proizvođači polisaharida. Pored toga, ističu voćne arome i sortnost. Zatim veoma uspešno maskiraju zeljaste i herbalne note koje prokupac često sadrži.

Nisu zahtevni za hranljive materije, pa tako predstavljaju idealan izbor i za vinare koji nemaju previše iskustva. Veoma lako izvode fermentaciju i daju sigurnost u proizvodnji.

 

Hrana za kvasce

Kao što se vidi iz prethodnog opisa kvasaca, svaki kvasac je drugačiji po pitanju potrebe za azotnim jedinjenjma. Zato treba uvek obratiti pažnju na to da li je deklarisana potreba za hranom kod kvasca i ukoliko nije, slobodno pitajte svog prodavca o tome, kako biste znali koliko hrane i kada da je dodate.

 

U proizvodnji vina od prokupca, najbolje je dodavati kompleksnu hranu i to kombinaciju Fermaid E i Fermaid O u količini od 30g/hl, raspoređene na 2 dela. Prvu polovinu hrane od 15g/hl dodajete na početku fermentacije, dok drugu polovinu dodajete na trećini feremtancije.

Hrana se dodaje jednostavno, rastvarenjem u vodi i sipanjem u vino.

Bakterije za malolaktičku fermentaciju

U poslednje vreme je postao standard da se u proizvodnji crvenih vina koriste bakterije za malolaktičku fermentaciju. Bakterije se koriste iz više razloga, a prvi i osnovni je taj da bi se izbegla spontana malolaktička fermentacija i da bi se uticalo na tok iste onako kako želimo.

Pored toga, izvođenjem malolaktičke fermentacije, zaokružuje se vino na ukusu, harmonizuje i čini dosta prijatnijim za piće. Delovanjem malolaktičkih bakterija na vino, pozitivno se utiče na aromu vina i izvlači maksimum iz njega.

 

Za proizvodnju vina od prokupca, najbolje je koristiti jednu od ove dve vrste: Bakterije Omega i Bakterije VP41

Enološki tanini za prokupac

Zbog svih svojih specifičnosti koje smo naveli na početku, retko kada imamo godinu, naročito u poslednje vreme, koja je idealna za prokupac, već se često dešava da je godina osrednja i prosečna. U tim godinama vinu uvek ponešto fali, iskusni vinari imaju čime da popravo ono što zafali u toj godini, ali šta da rade oni koji nemaju tu mogućnost?

 

Odogovor je jednostavan, enološki tanini.

 

Tanini predstavljaju veliku revoluciju u vinarstvu i trend koji je sve popularniji u svetu, a i kod nas. Izolovani iz prirodnih sirovina, daju vinu finall taouch (završni dodir) i zaokružuju na mirisu i ukusu. Predstavljaju idealan izbor za finalnu doradu vina od prokupca pre punjenja u boce.