kvasci za crno crveno vino svezavino slika dve čaše crvenog vina

KVASCI ZA CRNO (CRVENO) VINO – PREPORUKE ZA SVAKU SORTU GROŽĐA

Kvasci za crno (crveno) vino su podjednako bitni kao i kod belog ili roze vina. Postoje više različitih kvasaca u zavisnosti od toga odakle su selektovani, po svojim performansama i tako dalje.

Da bi olakšali izbor adekvatnog kvasca, napravićemo ovde spisak naših preporuka za svaku sortu grožđa, kako bi što lakše došli do onog koji Vam najviše odgovara.

Kako odabrati kvasac za vino?

Kao i kod proizvodnje belih i roze vina, potrebno je da znate kakav stil vina želite da dobijete, zatim da sagledate sirovinu koju imate i na osnovu toga odaberete kvasac koji ćete koristiti. Međutim, treba imati u vidu da kod proizvodnje crvenog vina, pored kvasca, veliki uticaj na stil vina ima tehnologija same proizvodnje, odnosno način i dužina maceracije.

Gde kupiti kvasac za vino?

Često se vrti pitanje gde kupiti kvasce za vino. Prateći moderne trendove u svetu i uz želju da svim vinarima, ma u kom delu Srbije se oni nalazili olakšamo nabavku najboljih kvasaca i ostalih enoloških preparata, napravili smo online prodavnicu svezavino.com.

 

U našoj online prodavnici ćete naći kvasce za sve sorte grožđa i stilove vina koje želite, kao i svega onoga što je potrebno da biste napravili kvalitetno vino ili rakiju. Poručivanje je vrlo jednostavno i uz samo nekoliko klikova ćete obaviti kupovinu, a željena roba Vam stiže na adresu za samo 1 radni dan. Sva enološka sredstva koja se nalaze na našem sajtu su najjeftinija u zemlji i nemoguće ih je naći po povoljnijoj ceni.

Kvasci za crveno vino

kvasci za crveno vino

Kvasci za Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Frankovku

Kvasci za Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Frankovku

 

Crvena vina napravljena od sorti grožđa Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Frankovka su voćna, kompleksna na mirisu i ukusu, snažna, taninska. Hajde da vidimo koji su to kvasci za crveno odnosno crno vino, koji se preporučuju za ove sorte grožđa.

1. Kvasac ICV D254

 

Kvasac ICV D254 je odličan izbor kada imate malo zelenije grožđe u godinama u kojima crne sorte nemogu potpuno da sazre jer sakriva zeljaste note, naročito kod kabernea. Ali je još bolji za potpuno zrela, fenolno i tehnološki grožđa gde daje neverovatne arome crvenog i crnog voća, kao i bogatstvo na ukusu jer stvara veliku količinu polisaharida. Ne traži puno hrane i veoma je zahvalan za fermentaciju.

2. Kvasac Uvaferm BDX

 

Kvasac Uvaferm BDX predstavlja jedan od najboljih kvasaca za Kaberne i Merlo. Nešto je zahteviniji u pogledu ishrane, pa je potrebno dati mu malo više hrane, ali zato daje neverovatne rezultate. Odličan je za uslove gde nema regulisane temperature fermentacije, jer ne podiže previše temperaturu tokom vrenja. Daje maksimalne performanse, a ne utiče na boju već ističe aromatski profil i ukus.

Kvasci za Prokupac i za Crni Burgundac (Pinot Noir)

1. Kvasac RC212

 

Najbolji kvasac za crni burgundac i prokupac ukoliko ne postoji mogućnost hlađenja tokom fermentacije. Ovaj kvasac je specifičan po tome što ima ograničenu apsorpciju polifenolnih jedinjenja kroz ćelijske zidove, pa na taj način ne umanjuje boju kod sorti kao što su Pinot Noir i Prokupac, koji generalno imaju problem sa bojenim materijama. Jedina mana mu je ta što zahteva dosta hrane kako ne bi razvio negativne sumporna jedinjenja koja daju neprijatan miris. Zato je ptrebno da se još u startu doda hrana Fermeid E i Fermaid O, kao i na trećini fermentacije.

Karakteristične su arome zrelog voća, belog voća i začinske note.

2. Kvasac ICV GRE

 

Kvasc ICV GRE je namenjen vinima koja su easy to drink, odnosno, laka za piće. Veoma voćan i elegnatan, ali traži dosta hrane za kvasce, zato je potrebno dodavati hranu 2 puta, jednom na početku fermentacije i drugi put na trećini fermentacije. Jako lepo prikriva vegetativne note kod grožđa koja nisu potpuno zrela i daje jako lepu harmoniju na ukusu. Preporučuje se za lagani stil Pinto Noir-a.

kvasci za vino

Kvasci za mlada crvena vina – Game, portugizer

Kvasac 71B

 

Kvasac koji se koristi uglavnom za proizvodnju mladih crvenih vina, često i poluslatkih vina. U Francuskoj je to kvasac koji je najviše korišćen za njihov božole koji se proizvodi od Gamea. Vrlo aromatičan, ističe u prvi plan estre, čime daje voćnost i aromatičnost. Odlikuje se velikom kompatabilnošću sa bakterijama jabučne kiseline tokom malolaktičke fermentacije, jer i sam u velikoj meri maskira jabučnu kiselinu.