Subvencije za vinogradarstvo

subvencije za vinogradarstvo

Subvencije za vinogradarstvo 2022

Zainteresovani ste za subvencije za vinogradarstvo za koje država raspisuje konkurs i ove godine? Interesuje vas prijava i kako aplicirati? Ne znate koji su uslovi i da li imate pravo na subvencije? Ne brinite, na pravom ste mestu.

U sledećem tekstu ukratko ćemo proći kroz osnovnu terminologiju i pravila, a ukoliko ste rešili da celu papirologiju prepustite drugom, imamo rešenje i za to.

Šta podrazumeva subvencija za vinogradarstvo i vinare?

Subvencije za vinare predstavljaju svojevrsnu pomoć države, za koju se svake godine raspiše javni konkurs. Subvencije predstavljaju oblik finansijske pomoći koju država daje stanovništvu, u ovom slučaju vinarima, a u cilju povećanja proizvodnje i pospešivanja privrede.

Ono što karakteriše ovakvu novčanu pomoć je da se finansijska sredstva dobijena uz nju mogu trošiti isključivo za namenu za koju su planirana – a to je vinogradarstvo.

Poslednjih godina, evidentan je i rast takozvanog Vinskog turizma, što je država dodatno uvidela kao vrednost i motiv za davanje podsticaja za razvoj. Osim što se ulaganjem u vinogradarstvo podstiče poljoprivreda, podstiče se i rast turizma i ugostiteljstva.

Za šta se sme koristiti novčana pomoć dobijena iz subvencija

Namena finansijskih sredstava iz subvencije za vinare jasno je određena Pravilnikom. To znači da se novac ne može potrošiti izvan onoga za šta je namenjen.

 

Trošenje se može primeniti na više načina, a oni su:

 

 • kupovina nove opreme, uređaja i mašina koje se koriste u proizvodnji vina,
 • izgradnja objekata (rekonstrukcija, dogradnja i novogradnja, adaptacija i sanacija),
 • opšti troškovi (nabavka materijala i izvođenje radova).

Koliko maksimalno sredstava mogu dobiti iz subvencija za vinogradare?

Kao i u svakoj pomoći, sredstva koja država obezbeđuje imaju određeni limit. Maksimalni iznos podsticaja po vrsti, tj.nameni su:

 

 • Za izgradnju objekata vinarije – 30.000.000 din.
 • Za nabavku nove opreme, uređaja i mašina – 10.000.000 din.
 • Za opšte troškove – 1.000.000 din.

Uslovi za ostvarivanje prava na subvencije za vinogradarstvo?

Da bi ostvarili pravo na pomoć, morate ispunjavati određene uslove koji su propisani. Uslovi za ostavarivanje prava zahtevaju da lica koja podnose zahtev moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i da su u aktivnom statusu u pravnoj formi:

 

 1. preduzetnika
 2. privrednog društva
 3. zemljoradničke zadruge
 4. zadužbine

Osim toga, Pravilnik zahteva i još uslova:

 

 • Da je proizvođač upisan u Vinogradarski registar
 • Da je član udruženja proivođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla
 • Da se vinarija nalazi u ruralnom području
 • Da poseduje tehničko – tehnološki projekat vinarije kojim se utvrđuje maksimalni godišnji kapacitet
 • Da nema neizmirenih obaveza na osnovu poreza i prihoda….

Pravilnikom i Javnim pozivom, propisano je više mera i pravnih uslova. Da bi detaljno pristupili razmatranju podnošenja prijave, moraju se preći svi propisi – od opšteg Pravilnika,  njegovih izmena i dopuna, spiska lokacija i namene konkursa. Ono što nas još čeka je pribavljanje neophodne dokumentacije kojom dokazujete svoje pravo na pomoć ali i određene obračune u investicijama gradnje ili nabavci opreme.

Kako na najbrži način do subvencija za vinare?

Prijava za subvencije za vinogradare – prepustite posao nama

Dokumentacija se pribavlja na osnovu namene za koju konkurišete. Pa tako ako želite da izvodite građevinske radove, biće vam potrebna građevinska dozvola, projekat, predmer i predračun radova, Ugovor sa izvođačem radova…

Ako ste ipak rešili da novčana sredstva utrošite u nabavku opreme onda će vam trebati izvod iz katastra ili Ugovor o zakupu ukoliko ste u iznajmljenom objektu, carinski i garantni list ako se oprema uvozi, računi za nabavku….

Prosečnom čoveku, čitava procedura, zaista može delovati jako komplikovano. Čak i u slučajevima da za pribavljanje dokumentacije znamo redosled i korake, nekada za taj posao jednostavno nemamo vremena.

Svezavino.com vam nudi najjednostavnije rešenje za brz, lak i praktičan način za apliciranje za subvencije u oblasti vinogradarstva. Prikupljanje potrebne dokumentacije, nabavka opreme i završavanje kompletne papirologije umesto vas. Prepustite nam posao sa poverenjem – kontaktirajte nas odmah!