Muljače za grožđe

Muljače za grožđe

Ručne ili električne muljače za grožđe?

Muljače na manuelni pogon nekada  bile su nezaobilazni deo svakog malo većeg domaćinstva, koje se bavilo proizvodnjom vina. Danas je pak, zbog brzog načina života, sve češća upotreba električnih muljača, koje ubrzavaju i olakšavaju  proces proizvodnje.

Osim razlike u ceni  utrošenom vremenu, postoji  I  dosta razlika u samom kvalitetu završenog procesa. Mi ćemo navesti glavne razlike ovih muljača, a na vama je da odaberete šta je to što odgovara vašim potrebama.

Ručne muljače, prednosti i mane

Ručna muljača za grožđe je praktična sprava koja vam može koristiti u manjim proizvodnjama. Ukoliko imate manje zasade I pravite vino za svoje potrebe, ručna muljača je pravi izbor za vas. Većina domaćina koji imaju par hektara vinograda, odlučiće se baš za ručnu muljaču za grožđe.

Mana je to što vam je potrebno sigurno više vremena,a i mišića, koje ćete uložiti da biste smuljali grožđe ovom muljačom, ali rezultat sigurno neće omanuti. Bitno je samo dobro odabrati, skladno vašim mogućnostima i potrebama, jer i među ručnim muljačama za grožđe ima razlike.

Sve ručne muljače funkcionišu po sličnom principu, okretanjem ručice, zupčanici se okreću oko zamajca i time se vrši mehaničko muljanje grožđa. Ili po drugom principu, gde se snaga prenosi preko zupčastog kaiša.

Prednost ručne muljače je ta što je moguće koristiti je uvek I svuda. Niste u obavezi da imate čak ni električno napajanje, samo nešto snage I dobre volje.

Ručna muljača za grožđe sa odvajanjem peteljki

Još jedna bitna karakteristika svake muljače je i ta da li ima mogućnost odvajanja peteljki, odnosno šepurine.  Svakako, lakše i brže je koristiti muljaču sa odvajanjem peteljki, koja će vam prilikom procesa ceđenja i odvojiti šeputinu od bobica. Druga opcija je ručno odvajanje bobica, a zatim muljanje. Tu ipak najveću ulogu igra i razliku pravi cena,ipak je skuplja muljača za grožđe sa odvajanjem peteljke.

Zašto se odvajaju peteljke prilikom muljanja grožđa?

Ako biste ostavili peteljke I tako smuljali grožđe, u vinu biste dobili teške zelene  arome, a vino oštrog, gorkog I neprijatnog ukusa. Ovo nastaje zbog nepoželjnih tanina koje peteljka sadrži.

Električna muljača za grožđe

Većina proizvođača koji imaju veće količine grožđa, odlučuju se ipak za električne muljače za grožđe. Sa ovim muljačama štedite vreme pre svega. Modeli električnih muljača se razlikuju se po kapacitetu koji mogu da prerade i snazi.

Muljača za grožđe sa odvajanjem peteljki

Kako kod ručnih, tako I električna muljača za grožđe sa odvajanjem peteljki ima prvenstveno prednost u efikasnosti I brzini rada. Svaka muljača za grožđe sa odvajanjem peteljki funkcioniše po sličnom principu. Grozdovi prolaze kroz valjke, lopatice koje se nalaze gore, guraju bobice kroz sito koje je napravljeno upravo tako da kroz njega prolazi tačno bobica koja je zgnječena. Lopatice guraju peteljke preko sita, koje zatim ispadaju preko ivice I na taj način se vrši razdvajanje bobica I šire od šepurine.

Polovne muljače za grožđe

Kao I svaki prodavac, svakako da bismo vam prvenstveno nahvalili sve prednosti zašto da kupite baš od nas. Ali, kao enolozi u struci, moramo priznati da su se čak I neke polovne muljače dobro pokazale u praksi. Međutim, kao I sve polovno, uvek je to individualno iskustvo I rok trajanja diskutabilan.

Grifo muljače

U našoj ponudi možete pronaći muljače jednog među najboljim proizvođačima opreme za vinarstvo. Grifo muljače su sinonim za sigurnost, čvrstoću I funkcionalnost.  Na našem sajtu možete pronaći različite modele grifo muljača za grožđe I odabrati u skladu sa svojim potrebama.

You've just added this product to the cart: